Hulp nodig? Bel ons gerust 085 065 3056
Veiligheidsbrillen

Tegen welke gevaren beschermt een veiligheidsbril?

Nico Peeters

18/10/2022

Een veiligheidsbril op sterkte beschermt de ogen tegen de gevaren van stof, slijpdeeltjes en splinters en vloeistofspetters. De glazen van een veiligheidsbril op sterkte zijn van Trivex het montuur is gemaakt van metaal of kunststof.

Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen twee soorten risico's:

  • Mechanische risico's: stof, stoten, steken of objecten zoals splinters en spaanders.
  • Chemische risico's: vaste of gasvormige stoffen, spatten, druppels en nevel.

Waarom is een veiligheidsbril op sterkte zo belangrijk?

In veel bedrijven en omgevingen is het dragen van een veiligheidsbril op sterkte op bepaalde plekken en tijdens bepaalde werkzaamheden verplicht. Bijvoorbeeld wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen. Wanneer gevaarlijke stoffen vrijkomen of gemorst worden en deze in de ogen terechtkomen, is de schade vaak niet te overzien. Daarom is het dragen van een veiligheidsbril heel belangrijk. De bril beschermt je tegen mogelijk zeer gevaarlijke verwondingen en kan in uiterste gevallen ervoor zorgen dat je je zicht niet verliest

Net zo ernstig als een gevaarlijke stof in je oog is een klein vast deeltje, zoals een splinter. Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen deze pijnlijke en ronduit gevaarlijke impact.

Het dragen van een veiligheidsbril is niet alleen belangrijk wanneer je zelf bezig bent met risicovolle werkzaamheden. Maar vaak weet je ook niet wat er in je omgeving gebeurt. Daarom is het op veel plekken verplicht om ook een veiligheidsbril te dragen wanneer je zelf niet bezig bent met risicovolle werkzaamheden.

Veel mensen vinden het vervelend om een veiligheidsbril op sterkte te dragen, maar het feit dat dit in veel sectoren een verplichting is geeft aan waarom het gebruik van een veiligheidsbril op sterkte zo belangrijk is. Je ogen zijn zeer kwetsbaar en kunnen dus zo maar onherstelbaar beschadigd worden. Daarom is het verstandig om de veiligheidsbril op sterkte in iedere situatie waarin je dit risico loopt te dragen, zowel privé als voor professionele doeleinden. In het laatste geval heeft de werkgever zelfs de verplichting om een goede veiligheidsbril op sterkte ter beschikking te stellen.

Lees ook: wat kost een veiligheidsbril op sterkte?

Wanneer is het van dragen een veiligheidsbril op sterkte verplicht?

Situaties waarin er gevaar kan zijn voor de ogen kun je al snel herkennen aan een bord of sticker met het pictogram: veiligheidsbril of oogbescherming verplicht. De reden waarom een veiligheidsbril verplicht is in deze situaties is duidelijk: de bril houdt schadelijke stoffen en deeltjes tegen. Let op: ook wanneer er geen pictogram zichtbaar is, bestaat er een kans dat het dragen van een veiligheidsbril op sterkte verplicht is.

Het is dus goed om altijd een veiligheidsbril op sterkte te dragen op plekken met risico. Tijdens het werk, maar ook wanneer je thuis of elders een klus uitvoert waarbij de kans op oogletsel aanwezig is.

Een bril is pas een gecertificeerde veiligheidsbril indien aan de NEN EN -166 eisen is voldaan. Deze norm geldt voor zowel de glazen als het montuur. Na deze certificering mag het CE teken worden geplaatst aan de zijkant van de bril. De veiligheidsbrillen op sterkte van Seeh voldoen aan deze belangrijke EN 166 norm.

Je werknemers zijn welkom bij alle Hans Anders vestigingen in heel België voor het aanmeten van de juiste veiligheidsbril op sterkte. Op dit moment werken er bij Hans Anders 4000 gediplomeerde opticiens en audiciens. Zo krijg je altijd de beste hulp bij het aanmeten van je veiligheidsbril op sterkte.

Lees ook: Moet ik als werkgever een veiligheidsbril vergoeden?

Heb je nog vragen over veiligheidsbrillen op sterkte?

Heb je nog vragen over ons, onze producten of onze service? Neem dan vrijblijvend contact op. We vertellen je graag meer!

Je kunt ons bellen op +31 (0)85 06 30 56 of stuur ons een mail via onze contactpagina.

Regel direct goede bescherming voor jouw medewerkers.

Geniet van zakelijke voordelen. Met meer dan 20 jaar ervaring geven we je graag gratis advies en helpen we je met een eenvoudig bestelproces.

  • Meld je vrijblijvend aan als klant
  • Exclusieve partner van Hans Anders
  • Meer dan 5.500 bedrijven gingen je voor