8 Beroepen waar je oordoppen voor je werk nodig hebt

icon-reading-time

5

minuten leestijd

icon-arrow
Terug naar kennisbank

Veel werkenden worden dagelijks blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus. Het is dan ook niet voor niets dat gehoorschade één van de meest gemelde beroepsziekten is. Misschien zijn het niet de meest voor de hand liggende beroepsgroepen waar men op het werk veel met gehoorschade te maken krijgt en dat willen we je graag laten zien. Bekijk hieronder de lijst met 8 beroepen waar je echt oordoppen voor je werk nodig hebt.

Oordoppen werk

Vanaf wanneer noemen we het geluidsniveau schadelijk?

Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij 80 dB(A). Na 8 uur blootstelling aan dit geluidsniveau loop je risico op gehoorbeschadiging. Bij elke drie decibel meer halveert die veilige tijdsduur. Als bedrijf ben je verplicht (passende) maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken. Een werkgever is verplicht middelen beschikbaar te stellen voor de medewerker om gevaren voor de gezondheid te beperken. Ook geldt er een draagplicht van het beschikbaar gestelde middel. Hierop dient te worden toegezien door de werkgever.

Het zijn niet alleen de meest voor de hand liggende beroepsgroepen waar men op het werk veel met gehoorschade te maken krijgt.

Otoplastieken als standaard veiligheidsuitrusting

Behoort oordoppen voor je werk al tot de standaard veiligheidsuitrusting? Dat is wel verstandig, want als je eenmaal merkt dat je gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het te laat. De schade is onomkeerbaar. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld oorsuizen. Gelukkig zijn er goede gehoorbeschermers te koop, die bescherming bieden tegen impact van buitenaf en erg comfortabel zitten.

Welke oordoppen voor je werk zijn het meest comfortabel?

Alpine WorkSafe otoplastieken zijn gemaakt voor uiteenlopende werkzaamheden. Deze gehoorbeschermers worden individueel op maat gemaakt, waardoor de gehoorbescherming erg comfortabel aanvoelt. Door de speciale filters zijn bijvoorbeeld waarschuwingsgeluiden en gesprekken nog perfect hoorbaar. Deze otoplastieken gaan lang mee, zijn zeer comfortabel en heel duurzaam.

Sector Werkzaamheden Geluidsniveau (dB)A

Hieronder een overzicht van de geluidsniveau's van verschillende beroepen. Bij deze beroepen wordt aangeraden oordoppen aan te schaffen.

Bouw Timmerman 87-92 dB

Bouw Tegelzetter 87-91 dB

Gemeentewerken Bladzuiger 100-105 dB

Industrie, metaalverwerking Metaalbewerker 92-98 dB

Industrie, metaalverwerking Freesbank 75-90 dB

Industrie, metaalverwerking CNC-draaibank 100-115 dB

Onderwijs, Schoolplein toezicht 82 dB

Tandzorg, Tandarts 80-90 dB

Download gratis meer informatie

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en oorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen