Moet ik als werkgever een veiligheidsbril vergoeden?

icon-reading-time

4

minuten leestijd

icon-arrow
Terug naar kennisbank

Het antwoord is ja. Een werkgever moet zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Wanneer werknemers tijdens hun werk in aanraking komen of kunnen komen met stoffen of materialen die splinters (of losse deeltjes) kunnen afgeven, is het belangrijk dat zij de juiste oogbescherming dragen, in de vorm van een veiligheidsbril. Maar hoe zit het eigenlijk met een veiligheidsbril op sterkte en de vergoeding door de werkgever? We doorlopen graag alle stappen met je zodat het helemaal duidelijk is.

Veiligheidsbril op sterkte vergoeding door werkgever in België in 2024

Er zijn twee maatregelen die een werkgever kan nemen voordat hij verplicht is een veiligheidsbril beschikbaar te stellen. Als eerste moet hij in kaart brengen welke maatregelen genomen zijn of kunnen worden om bescherming van de ogen overbodig te maken. Als dat niet mogelijk is, moet de blootstellingstijd aan mogelijke risico's verkort worden. Als ook dat niet mogelijk is, heeft een werknemer volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit recht op een veiligheidsbril (op sterkte) vergoeding door de werkgever. Een werkgever dient hiervoor eerst een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren. 

Veiligheidsbril op sterkte

Verplichtingen voor een veiligheidsbril op sterkte in 2024

De werkgever moet de gevaren en risico's voor de veiligheid (en de gezondheid) van de werknemer zo veel mogelijk voorkomen of beperken bij de oorzaak. Wanneer je werkt in een omgeving waar wordt gewerkt met materialen die splinters kunnen veroorzaken of waar gewerkt wordt met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen is een veiligheidsbril verplicht. Ook zijn op deze locaties vaak stickers aanwezig die aangeven dat het verplicht is om een veiligheidsbril te dragen.

Wanneer deze sticker niet aanwezig is kan het nog steeds zijn dat de verplichting van een veiligheidsbril is vastgesteld. Werkgevers bepalen meestal of werknemers verplicht zijn om veiligheidsbrillen te dragen. Informeer hier goed naar bij je werkgever.

Een aantal factoren zijn belangrijk bij het kiezen van een veiligheidsbril op sterkte. Dit is de ernst van het gevaar, de frequente van de blootstelling aan het gevaar, de doeltreffendheid van de veiligheidsbril op sterkte en de kenmerken van de plaats waar de activiteit wordt uitgevoerd.

EN166 normering en CE-markering

De NEN-EN166 normering vermeldt de basiseigenschappen waaraan alle oogbeschermingsmiddelen moeten voldoen. Oogbescherming bestaat uit twee hoofdonderdelen. Namelijk de glazen (van mineraal glas of kunststof) en het montuur (van metaal of kunststof). Beide onderdelen dienen te voldoen aan de keuringseisen om de bril een veiligheidsbril te mogen noemen.

EN 166 specificeert de minimumvereisten voor een reeks prestatietests. Deze norm bevat een set van eisen die als verplichting voor een veiligheidsbril op sterkte kunnen worden beschouwd. Volgens de Arbogids 2018 dienen monturen die zijn bestemd voor een veiligheidsbril te voldoen aan de volgende eisen:

  • Algemene voorwaarden: voorzien van veiligheidsglas (EN166)
  • Mechanische sterkte (EN 166): valproef met een kogel van 43 gram, valhoogte 130cm. Aan de eis moet worden voldaan bij -5 graden Celsius en bij 55 graden.
  • Brandbaarheidseis
  • Corrosiebestendigheidseis
  • Met de huid in aanraking komende onderdelen mogen niet allergeen of irriterend zijn
  • De bril moet op eenvoudige wijze desinfecteerbaar zijn
  • De bril moet door een opticien kunnen worden afgepast

Indien aan alle bovenstaande eisen is voldaan, is het montuur goedgekeurd. Bij deze goedkeuring mag het CE teken worden aangebracht. Seeh - Hans Anders Zakelijk biedt veiligheidsbrillen op sterkte met deze NEN-EN 166 normering en CE markering. Vanwege het lichte gewicht hebben deze veiligheidsbrillen op sterkte het allerhoogste draagcomfort. Het resultaat? Een hoge draagacceptatie van de gebruiker.

Bekijk alle veiligheidsbrillen op sterkte met EN 166 certificering en CE markeringen

Gratis advies over vergoedingen

Seeh - Hans Anders Zakelijk levert naast veiligheidsbrillen op sterkte ook een bestel- en beheersysteem voor een complete administratieve afwikkeling met een simpele facturatie. Ook geven we je graag vrijblijvend advies over de wetgeving omtrent veiligheidsbrillen op sterkte. Zo wordt het vergoeden van veiligheidsbrillen op sterkte eenvoudig en overzichtelijk.

Met 20 jaar ervaring geven we je graag vrijblijvend deskundig advies over de vergoedingen van veiligheidsbrillen op sterkte. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Liever direct een veiligheidsbril op sterkte bestellen? Klik dan hier en ontvang vrijblijvend een account voor de Seeh Portal.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en oorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen