Wanneer is een veiligheidsbril verplicht?

icon-reading-time

3

minuten leestijd

icon-arrow
Terug naar kennisbank

Dat een veiligheidsbril beschermt wist je natuurlijk al. Maar is het dragen en hebben van een veiligheidsbril verplicht? We leggen het je graag uit in dit kennisartikel.

Wanneer is het dragen van een veiligheidsbril verplicht?

De werkgever moet de gevaren en risico's voor de veiligheid (en de gezondheid) van de werknemer zo veel mogelijk voorkomen of beperken bij de oorzaak. Wanneer je werkt in een omgeving waar wordt gewerkt met materialen die splinters kunnen veroorzaken of waar gewerkt wordt met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen is een veiligheidsbril verplicht. Ook zijn op deze locaties vaak stickers aanwezig die aangeven dat het verplicht is om een veiligheidsbril te dragen.

Wanneer deze sticker niet aanwezig is kan het nog steeds zijn dat de verplichting van een veiligheidsbril is vastgesteld. Werkgevers bepalen meestal of werknemers verplicht zijn om veiligheidsbrillen te dragen. Informeer hier goed naar bij je werkgever.

Een aantal factoren zijn belangrijk bij het kiezen van een veiligheidsbril op sterkte. Dit is de ernst van het gevaar, de frequente van de blootstelling aan het gevaar, de doeltreffendheid van de veiligheidsbril op sterkte en de kenmerken van de plaats waar de activiteit wordt uitgevoerd.

Een bril is pas een gecertificeerde veiligheidsbril indien aan de NEN EN -166 eisen is voldaan. Deze norm geldt voor zowel de glazen als het montuur. Na deze certificering mag het CE teken worden geplaatst aan de zijkant van de bril. De veiligheidsbrillen op sterkte van Seeh voldoen aan deze belangrijke EN 166 norm.

Veiligheidsbril op sterkte

Van een werkplek verwacht je dat je er veilig kunt werken. Maar wanneer je zicht verminderd is, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Kies daarom bijvoorbeeld voor een veiligheidsbril met Trivex glazen. Deze glazen geven een zeer helder zicht. Scherp kunnen zien en lezen is vereist om het werk goed te doen.

Moet een werkgever de veiligheidsbril vergoeden?

Een werkgever moet zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Wanneer werknemers tijdens hun werk in aanraking komen of kunnen komen met stoffen of materialen die splinters (of losse deeltjes) kunnen afgeven, is het belangrijk dat zij de juiste oogbescherming dragen, in de vorm van een veiligheidsbril. Wanneer het dragen van een veiligheidsbril op sterkte verplicht is, moeten ze worden geleverd door de werkgever. Je leest hier meer over in dit kennisartikel.

We hopen dat je iets meer te weten bent gekomen over de verplichtingen van een veiligheidsbril op sterkte. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan gerust of neem contact op via deze pagina.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en oorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen